LIVE TEXT | Război în Ucraina. Grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere trebuie să fi lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2, cred blogerii ruși

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere trebuie să fi lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2, cred blogerii ruși

Mai mulți bloggeri militari proeminenți ruși au susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere trebuie să fi lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2 din interiorul teritoriului rus.

Sate ucrainiene bombardate de ruși în regiunea Zaporojie. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 04.37 Forțele ruse au continuat să-și apere pozițiile de-a lungul liniei Svatove-Kreminna împotriva atacurilor ucrainene. De asemenea, forțele ruse au continuat să obțină câștiguri progresive în jurul lui Bakhmut, dar nu au înconjurat încă orașul și au condus operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk.

image

Surse ucrainene au susținut că mici grupuri de asalt rusești formate din 15-20 de angajați încearcă să pătrundă în liniile ucrainene.

image

UPDATE 03.19 Forțele ruse au bombardat peste 20 de așezări de pe malul drept (vest) al râului Nipro și au continuat să lovească orașul Herson. O unitate ucraineană afirmă că a stabilit un cap de pod pe malul drept al fluviului Nipru, pe 3 decembrie.

image

UPDATE 02.05 Bază de date pentru restricționarea circulației militarilor ruși. Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a raportat că armata rusă, în colaborare cu Ministerul de Interne al Rusiei, ia măsuri pentru a lansa o bază de date electronică până în februarie 2023 pentru a documenta detaliile personale ale tuturor militarilor și a restricționa circulația acestora chiar și atunci când nu sunt în uniformă.

UPDATE 01.28 Furia față de incapacitatea armatei ruse de a preveni atacurile ucrainene asupra bazelor aeriene strategice rusești aflate la peste 450 de km de pozițiile ucrainene a depășit laudele pentru ultima rundă de atacuri împotriva Ucrainei în cadrul comunității bloggerilor militari ruși. Aceștia i-au criticat pe oficialii ruși pentru că nu au anticipat și nu au prevenit loviturile cu drone de la bazele aeriene Engels-2 și Dyagilevo pe 5 decembrie. Bloggerii ruși au remarcat că oficialii militari ruși nu au protejat în mod adecvat bazele aeriene, unii sugerând că oficialii ruși nu au apărat în mod adecvat bazele, deși știau că acestea erau ținte clare pentru atacurile ucrainene. Mai mulți bloggeri proeminenți ruși au susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere trebuie să fi lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2 din interiorul teritoriului rus, afirmând fie că grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene sunt active în interiorul Rusiei, fie – dacă UAV-urile au fost lansate de pe teritoriul ucrainean. – că Moscova este amenințată de pe teritoriul ucrainean.

Bloggeri ruși au cerut, de asemenea, oficialilor militari ruși să autorizeze lovituri de represalii semnificative împotriva Ucrainei și să intensifice măsurile de combatere a terorismului pe teritoriul Rusiei. Comunitatea bloggerilor ruși s-a plâns că oficialii militari ruși nu iau în considerare sugestiile lor și ignoră informațiile cu sursă deschisă (OSINT) și că, dacă oficialii ruși ar fi luat în considerare avertismentele lor, cele două lovituri asupra bazelor militare rusești ar fi fost probabil prevenite. Bloggerii ruși au sugerat că loviturile asupra bazelor aeriene Engels-2 și Dyagilevo amenință legitimitatea Rusiei ca putere nucleară, deoarece loviturile au deteriorat avioanele capabile să poarte mai multe arme nucleare.

UPDATE 00.52 Forțele ucrainene au efectuat probabil lovituri asupra a două baze aeriene strategice rusești pe 5 decembrie, provocând pagube ușoare. Loviturile au demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi zonele din rusești din spatele frontului și, posibil, de a perturba campania Rusiei de lovituri împotriva infrastructurii ucrainene. Ministerul rus al Apărării și câțiva bloggeri au raportat că forțele ucrainene au folosit UAV-uri pentru a lovi baza aeriană Engels-2 din regiunea Saratov (aproximativ 500 km față de teritoriul ucrainean) și baza aeriană Dyagilevo din regiunea Ryazan (aproximativ 450 km față de teritoriul ucrainean). Ambele baze aeriene adăpostesc elemente ale flotei de bombardiere strategice a Rusiei, pe care aceasta a folosit-o pentru a lovi Ucraina pe tot parcursul războiului. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a scris pe Twitter că Kremlinul ar fi trebuit să știe că „dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene nu și-au revendicat oficial responsabilitatea pentru lovituri, până de la data publicării. Surse ruse au susținut că o dronă ucraineană a lovit o aeronavă la baza aeriană Engels-2 din regiunea Saratov, Rusia, distrugând bombardiere strategice purtătoare de rachete. Surse ruse au mai susținut că o dronă ucraineană a distrus un camion rusesc cu combustibil la baza aeriană Dyagilevo din regiunea Ryazan, Rusia. Ministerul rus al Apărării a susținut că lovitura a vizat în mod intenționat avioanele rusești cu rază lungă de acțiune. Forțele ucrainene au încercat probabil să perturbe atacurile ruse împotriva infrastructurii critice ucrainene și să demonstreze capacitatea Ucrainei de a viza activele strategice ale Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au efectuat un alt val de lovituri cu rachete care vizează infrastructura energetică a Ucrainei pe 5 decembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat la 5 decembrie că forțele ruse au efectuat lovituri cu rachete care vizează infrastructura civilă și energetică ucraineană în regiunile Kiev, Odesa, Vinnetysia și Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 60 din cele peste 70 de rachete lansate. Şeful adjunct al Biroului prezidenţial al Ucrainei, Kyrylo Timosenko a declarat că loviturile ruse au deteriorat o linie de alimentare cu energie electrică din regiunea Sumi. ISW a evaluat anterior, pe 2 decembrie, că, în timp ce apărarea antiaeriană asigurată de Ucraina și Occident reduce și mai mult stocul în scădere al Rusiei de muniție de precizie, procentul mic de lovituri rusești care trec prin apărarea antiaeriană a Ucrainei au totuși efecte semnificative asupra infrastructurii critice ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia